Nieuws

Waterloo en Rigenée kampioen van België 12/05/2024, 21:59


Op zondag 28 april kenden de Degroof Petercam Belgian Interclubs hun apotheose op de piekfijne fairways en greens van La Marache du Royal Waterloo. De hevige wind maakte de baan nog uitdagender dan gewoonlijk.

Bij de Men I veroverde Waterloo voor het eerst sinds 2018 de titel. Na zaterdag in de halve finale titelverdediger Rinkven met 5-2 verslagen te hebben, wonnen de Waals-Brabanders in de finale met 4-3 van Rigenée, na een intense strijd. In de foursomes werden de punten gedeeld en nadien volgden twee snelle punten dankzij Hugues Joannes en de jonge Japanner Ricky Matsumoto. Pierre Relecom zorgde uiteindelijk voor het beslissende punt door 7 birdies en 1 eagle te noteren tegen de 16-jarige Hugo Duquaine, waaronder twee birdies “donnés” op de laatste twee par 5s.

Twee voorbeeldige ex-profs

“Deze twee spelers waren de motor van ons team en leverden ons een maximum aan punten op”, aldus een verheugde Edouard Beauvois, voor het derde jaar op rij de kapitein van de Men I. “Onze twee ex-profs brachten al hun ervaring mee, maar gaven ook het goede voorbeeld door af en toe de rol van caddie op zich te nemen, toen we tijdens de zes interclubdagen enkele keren roteerden. Het is de vrucht van een lang werk, dat drie jaar geleden begon na de covid-periode, met de hulp van onze prof Arnaud Langenaeken”, vervolgde Edouard Beauvois, na het in de wacht slepen van de felbegeerde trofee

Rigenée kan terugblikken op een sterke halve finale tegen Hulencourt, dat werd versterkt door twee Franse spelers uit Raray. Marc Thibaut, één van de kapiteins van het team met Vincent Duchâteau en Alain Theys, was heel sportief. Maar in de finale was Waterloo te sterk. Rigenée toonde zich groots in de nederlaag. “We verloren van een hele goede tegenstander en uiteindelijk kwam het aan op details. Het ging er heel sportief aan toe. Na onze nederlaag tegen Hainaut in het begin was het behalen van de finale van deze Interclubs al een mooie beloning, ook al wilden we die uiteraard graag winnen.”Winnen zou een herhaling van de historische dubbelslag uit 2000 geweest zijn, de enige keer dat zowel de Men I als de Ladies I van Villers-la-Ville tegelijkertijd kampioen werden.

Twaalfde titel voor Rigenée bij de Ladies

Bij de Ladies behaalde titelverdediger Rigenée zijn twaalfde titel sinds 1998. Dit keer na een adembenemende finale tegen Ravenstein. Na nipt de twee foursomes verloren te hebben, wist Rigenée de scheve situatie toch nog recht te trekken door vier singles te winnen, waarvan twee na een play-off. Het was Clarisse Louis die het beslissende punt pakte, op de 20ste tegen Victoria Dellicour.

“Het is altijd gek, die interclubs...” riep kapitein Nathalie Descampe uit. “Zelfs nadat ze de foursomes hadden verloren, hielden onze meisjes het hoofd koel, ze konden allemaal hun singles winnen ... en uiteindelijk gebeurde het voor vier van hen. Ik wil ook onze vele supporters bedanken, net als Thomas Mambourg, die deze winter een hele reeks trainingen heeft verzorgd voor onze groep, die volgend jaar verder zal worden versterkt, met name door de komst van Violette Gérard (La Tournette).”

Grote ontgoocheling bij Ravenstein

Aan de kant van Ravenstein stak aanvoerster Anne Marien haar ontgoocheling na deze tweede nederlaag op rij in de Interclubfinale niet onder stoelen of banken. “We gaan het niet verbergen: we zijn teleurgesteld. Net als vorig jaar verloren we twee play-offs, het komt aan op details, zoals zo vaak bij matchplay (...) We misten met Louise Cuyvers en Alix Dellicour – allebei met schoolverplichtingen – twee titularissen. Maar hun vervangers valt niets te verwijten. Des te meer omdat Valentine Logé feilloos presteerde in single, terwijl ze ook haar vijf foursomes won aan de zijde van Sophie Tornel, een voormalige speelster van de nationale ploeg. Ook Anaïs Nicolas, die voor het eerst bij Ladies I speelde, liet zien dat we de komende jaren op haar kunnen rekenen, terwijl ook andere jonge meiden aan de poort staan te kloppen.”

In de andere categorieën noteerden we titels voor Sart-Tilman bij de Men II (3,5-1,5 tegen Rinkven), Beveren bij de Men III (3-2 tegen Sart-Tilman), Ravenstein bij de Men IV (3-2 tegen Waterloo), Waterloo bij de Ladies II (5-0 tegen Sept Fontaines) en La Tournette bij de Ladies III (4-1 tegen Sept Fontaines). Dit alles heeft de Degroof Petercam Belgian Interclubs kleur gegeven. Waar de finale volgend jaar zal plaatsvinden moet nog bepaald worden.


Palmares Men I Ladies I

2024 Waterloo Rigenée

2023 Rinkven Rigenée

2022 Rinkven Ravenstein

2021 Rinkven La Tournette

2020 - -

2019 Antwerp Waterloo

2018 Waterloo Rigenée

2017 Waterloo Rigenée

2016 Rinkven Rigenée

2015 Rinkven Rigenée

2014 Keerbergen Rigenée

2013 Antwerp Sart-Tilman

2012 Rinkven La Tournette

2011 Ravenstein Rigenée

2010 Rinkven Latem

2009 Rinkven Rigenée

2008 Rinkven Rigenée

2007 Keerbergen Waterloo

2006 Waterloo Waterloo

2005 Rinkven Waterloo

2004 Ravenstein La Tournette

2003 Waterloo Waterloo

2002 Limburg Hainaut

2001 Waterloo La Tournette

2000 Rigenée Rigenée

Top